Bachbloesem therapie

Gepubliceerd op 14 juli 2024 om 20:46

In mijn nieuwe praktijk Faunatuurlijk zal je me veel zien werken met Bach Bloesemtherapie. En wat dat nu eigenlijk inhoudt, wil ik je graag vertellen in deze blogpost.

De specifieke therapiesoort is rond 1930 ontdekt en ontwikkeld door de Engelse arts en homeopaat Edward Bach. Hij 'ontdekte' dat bij alle ziekten in de eerste instantie de gemoedstoestand en niet de ziekte moet worden behandeld. Hij genas zijn patiënten door middel van herstel van de harmonie in het bewustzijn. Zo kan een gezonde geest een gezond lichaam geven. Dokter Bach ging ervanuit dat ziekte kan ontstaan doordat de balans van lichaam en geest verstoord is.

Margriet Dudok- van Heel gaf dit mooie voorbeeld:

" We herkennen allemaal perioden waarin we veel aankunnen en goede resultaten behalen, wanneer we lekker in ons vel zitten; met andere woorden: als we goed in balans zijn. 

Het omgekeerde doet zich net zo duidelijk voor: wanneer we uit balans zijn en niet lekker in ons vel zitten, heeft ons werk, ons gedrag en ons 'zijn' een heel andere waarde. Houdt deze periode van disbalans te lang aan, dan ontstaan er langzaam maar zeker verkrampingen, omdat, al dan niet bewust, naar compensatie wordt gestreefd in bijvoorbeeld lichaamshouding of gedrag. Als gevolg van deze verkrampingen ontstaan, op termijn, ziekten."

Bach remedies hebben geen directe invloed op de fysieke toestand, maar op de stemming, de emotionele en gemoedstoestand. Hierdoor indirect fysiek: het lichaam gezond houden doormiddel van een gezonde geest. De gezondheid van het lichaam is net zo belangrijk, maar om de emotionele werking zijn Bach bloesems bij uitstek geschikt voor gedrags- en stemmingsproblematiek. 

Bachbloesem en dieren

Dieren zijn sterker, gevoeliger en flexibeler dan wij. Ze hebben vaak geen tot weinig keuzes in hun leven maar beschikken over een ongelofelijk aanpassingsvermogen. Daarom blijven ze vaak wonderbaarlijk gezond en stabiel. Het is soms ongelofelijk wat ze kunnen doorstaan. De mens kan dan soms onzorgvuldig zijn zonder dat het dier ziek word. De juiste zorg voor het emotionele welzijn (en daarmee fysiek welzijn) voor het dier ontbreekt dan ook vaak. 

Soms zijn er gedragingen ontstaan nadat het dier in onze zorg is gekomen. Dan is de voorgeschiedenis van het dier soms moeilijk te achterhalen, en daardoor komt het voor dat er weinig begrip kan worden opgebracht voor de situatie. Juist in deze gevallen kan Bachbloesem therapie fantastische resultaten boeken.

Okay, maar hoe werkt het nou eigenlijk?

De 38 bloesemremedies die Dr. Bach ontwikkelde adresseren elk een bepaalde emotie. De energie (of trillingsfrequentie) uit een bepaalde bloesem pakt één aspect van een persoon zijn emotionele staat aan, en het helpt het lijden verlichten. Iedere bloesem kan een negatieve emotie veranderen (niet onderdrukken) en transformeren in een positieve emotie. Dus, door de geest te verlichten, en een kalmerend gevoel te brengen, of vrede, door meer zelfvertrouwen in het individu te brengen, stellen Bachbloesems het lichaam in staat om zichzelf beter te genezen.

Bach bloesems zijn 100% veilig en natuurlijk, zonder bijwerkingen. Ze herstellen zachtjes de balans tussen geest en lichaam, door alle negatieve emoties te verzachten zoals angst, zorgen, besluiteloosheid of schuld, of elke negatieve emotie die je balans dag op dag verstoort.

 

Omdat Bachbloesemtherapie verschillend werk bij verschillende individuen en hun emoties, kan het nooit een exacte wetenschap zijn. Elke persoon en elk dier is anders en heeft een verschillende ervaring, elk met zijn complex karakter die uit meerdere lagen bestaat. Daarom zal elk van hen verschillend reageren op Bachbloesems. Geen enkele Bach bloesemremedie, of mix, zal ooit op dezelfde manier werken voor twee verschillende individuen.

Daarom is het de rol van de therapeut om doordacht het emotionele, mentale, fysieke en spirituele aspect van de persoon of het dier in acht te nemen. Ik zal het individu behandelen, en niet de klacht of aandoening. Door de juiste combinatie van Bach bloesems te kiezen aan de hand van het verhaal van de persoon of het dier, zullen zijn emoties transformeren, en de bloesems zullen succesvol alle energie terug in balans brengen die onstabiel geworden is.

 

Hoe gebruik je de therapie?

Elk flesje word speciaal voor jou of je dier samengesteld met een of meerdere tincturen in bronwater. Er zijn geen bijwerkingen en je kan niet overdoseren. De tincturen zijn uiterst veilig voor mens, kind en dier.

Je neemt de tincturen heel consequent tot je door middel van druppels onder de tong, in het water, door je eten of het voer van je dier. Eigenlijk maakt het niet eens uit hoe je de druppels precies tot je neemt, als je er maar mee in contact komt vanwege de trillingsfrequentie en energieoverdracht. Je kan het ook in je voetbad doen, in je badwater, dagcrème, bodylotion, etc. 

Wat echter wel heel belangrijk is, is consequentie voor minstens 3 maanden lang. 

Er zijn in totaal 38 verschillende remedies, die (bijna) allemaal bestaan uit de essences van een plant, bloem of boom, elk met een eigen persoonlijkheidstypering en karakterisering. Hieronder heb ik ze allemaal opgenoemd:

  1. Agrimony
  2. Aspen
  3. Beech
  4. Centaury
  5. Cerato
  6. Cherry Plum
  7. Chestnut Bud
  8. Chichory
  9. Clematis
  10. Crab Apple
  11. Elm
  12. Gentian
  13. Gorse
  14. Heather
  15. Holly
  16. Honeysuckle
  17. Hornbeam
  18. Impatiens
  19. Larch
  20. Mimulus
  21. Mustard
  22. Oak
  23. Olive
  24. Pine
  25. Red Chestnut
  26. Rock Rose
  27. Rock Water
  28. Sclerantus
  29. Star of Bethlehem
  30. Sweet Chestnut
  31. Vervain
  32. Vine
  33. Walnut
  34. Water Violet
  35. White Chestnut
  36. Wild Oat
  37. Wild Rose
  38. Willow

Binnenkort kan je bij mij terecht om een remedie op maat samen te stellen, helemaal afgestemd op wat jij of je dier nu nodig heeft!
Hou de website en Instagram (@Faunatuurlijk) in de gaten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.